Det Skandaløse Orkester

Brannplaten 2022

Skandale Records
Release: September 2022

 • Komponert av Sondre Jørgensen
 • Produsert av Det Skandaløse Orkester
 • Innspilt og mikset av Mats Erik Zen i Skandale Lokale
 • Mastret av Iver Sandøy i Solslottet
 • Cover art: Trygve Knudsen
 • Utgis på Skandale Records

“Brannplaten 2022” e Det Skandaløse Orkester sitt forsøk på å lage en oppfølger til Brødrene Thues Ensembles legendariske klassiker – Brann Platen 1974.

Platen inneholder to spor: “Legenden om Geir Hasund” og “Fra Kniksen til Kniklas”.

Den første låten ble laget med en plan om å få Ove Thue sjøl med på vokal, men så gikk jo han dessverre hen og dauet før vi rakk å komme så langt. Dette e vår hyllest til det som etter vår mening e den største låtskriveren vi har hatt i Bergen by.

Legenden om Geir Hasund ble til høsten 2021 når Brann lå på nedrykk og spillerne var opptatt med å lage skandale. Då var det tid for å drømme oss tilbake til gamle helter og alle som går på konserter i Bergen vet jo at den største av de alle, det e jo Geir Hasund. Ove Thue har sjøl en sang om Hasund (“Det var du!”), men den ble laget allerede i 1997 før han fikk både sparken og evig kultstatus, så det kan vel ikkje akkurat skade med en ny sang om legenden. Med på låten har vi fått en gjeng med kokende idioter fra Bataljonen og den avslutter med et jammeparti som e så fett at du nesten kan begynne å lure på om det e selveste Radiofantomene som speller så det smeller i veggene. Her kan du se for deg Hasund drible, herje, og knuse inn mål i flombelysning.

“Fra Kniksen til Kniklas” e en slags irsk drikkevise og kan minne litt om Billy Joels “Piano man”, bare at baren heter Kniksen Sportsbar og ligger på Oasen kjøpesenter. Låten ble laget etter at nedrykket var et faktum og Ove Thue hadde gått bort. No var det tid for å se fremover og finne noe håp midt i all sorgen. Her gjør vi et tappert forsøk på å klare opp i hele familiesagaen rundt Jensen Wassberg og det handler blant annet om presset om å leve opp til forventningene som jo synes å være så typisk for Brann sine opp- og nedturer og som mange sikkert kan kjenne seg igjen i slik som blant annet vår kjære gitarist Øystein Bech-Eriksen som har måttet leve et liv i skyggen av sin far legenden Mads Eriksen. Låten inneholder også et vers til ære for Ove Thue og på trekkspill har vi fått med oss selveste Per Bolstad som spilte sammen med Ove i mange år.

Låtene ble fremført for første gang for brannfansen under Ove Thue-marsjen 9. april i år og no e låtene endelig å få tak i på plate (om enn bare digitalt foreløpig) . Anbefales til alle som elsker Bergen og Sportsklubben Brann, men og til alle de som driter hundre null i fotball, men bare elsker skamfet musikk!

 • Sondre Jørgensen – hovedvokal, orgel, fløyter
 • Øystein Bech-Eriksen – gitar, vokal
 • Mats Erik Zen – vokal
 • Jørgen Haugland – bass
 • Gjert Hermansen – trommer, perkusjon
 • Søster Pling – vokal (01)
 • Per Bolstad – Trekkspill (02)
 • Marius Vedvik – Fiolin (02)
 • Bataljonen – Gauling (01)
Brannplaten 2022
Legenden om Geir Hasund
Fra Kniksen til Kniklas
Legenden om Geir Hasund (radio edit)
Playing
/
«Det er ingen tvil om Det Skandaløse Orkester er et av bergens mest kompetente band og at de behersker formelen sin til fulle!»

BAND BIO

Det Skandaløse Orkester er et bergensk kultband som ikke ligner på noe annet i norsk musikkhistorie. De har blitt omtalt som det rareste, mest fascinerende, kompetente og tighteste bandet i Bergen og blir sammenlignet med artister som Tom Waits og Frank Zappa.

Ingen av gruppens 8 medlemmer ser helt gode ut og de har nok heller ikke hatt det så greit i oppveksten, men å lage et et helsikkens spetakkel det kan de og er viden kjent for sine energiske og hensynsløse konserter. Det er aldri godt å vite hva som skjer under disse konsertene og sjangermessig går det i berg og dalbane fra prog og jazz via punk, folk og polka til country and western, rave og nå også fotballmusikk. Noen av låtene er instrumentale, mens andre har tekster som ofte tar for seg konflikten mellom de utstøtte og de normale i samfunnet.

Sommeren 2019 gjorde de en legendarisk fet opptreden under deres første konsert utenlands på “Zappanale Festival” i Tyskland, noe som resulterte i konsertfilmen «Legends of Europe». 

Albumene “No har de laget skandale igjen!” (2014) og “Tenk om noen ser deg” (2018) regnes som moderne klassikere og sistnevnte ble kåret til årets norske album av Prognytt.no.

I 2021 feiret Det Skandaløse Orkester 10 år og jubileumskonserten på Kvarteret i Bergen ble belønnet med 6 av 6 hjerter i Bergens Tidende.

© Det Skandaløse Orkester