Det Skandaløse Orkester

Brannplaten 2022

Skandale Records
Release: September 2022

  • Komponert av Sondre Jørgensen
  • Produsert av Det Skandaløse Orkester
  • Innspilt og mikset av Mats Erik Zen i Skandale Lokale
  • Mastret av Iver Sandøy i Solslottet
  • Cover art: Trygve Knudsen
  • Utgis på Skandale Records

Det Skandaløse Orkester slipper nytt singel  fredag 5. juli på Skandale Records. 


“Vi nekter å knele” e en sang for folk fra hele verden, til alle tider og handler om at folket må samle seg og stå opp mot overmakten. Låten e tidløs, men inspirert av våre myndigheter sin ekstreme oppførsel de siste årene. 

 

Sondre laget sangen i 2021 då verden holdt på å gå fullstendig av hengslene og noen trengte en syndebukk for alt som hadde gått galt de siste årene. De uvaksinerte fikk skylden og ble utestengt fra samfunnet i flere land. En massiv propagandakrig med desinformasjon, løgner og sensur delte folket i to og førte til at vi brukte tiden på å krangle med hverandre istedenfor å stå samlet.

 

Då det ble snakk om koronapass her i Norge og profilerte komikere og artister gikk ut og sa at de uvaksinerte ikkje var velkommen på deres show, då sto vi på demonstrasjon på Torgalmenningen og sa at vi kommer aldri til å spille på et sted som stenger ute deler av folket, enten det e på bakgrunn av religion, politikk, hudfarge, kjønn, legning, utseende, vekt, vaksinestatus eller ka som helst. Alle e velkommen på konsert med Det Skandaløse Orkester! Det ville uansett bli umulig for oss å gjennomføre en segregert konsert med helsepass, for vi e jo sjøl en del av de uvaksinerte og måtte isåfall spilt uten lead vocals og keyboards hvis vi i det hele tatt hadde sluppet inn.

 

Så plutselig hadde vi havnet i båsen til den mest utstøtte og forhatte minoriteten i hele verden, mer hatet enn både homofile og utlendinger til sammen. Selv Pridefestivalen ønsket oss dit pepperen gror, for det var visst ikkje et sånt mangfold de ville ha. Og for oss var det jo  selvfølgelig utrolig bittert all den tid vi hadde brukt på å slutte å være upopulære. Vi hadde jo nettopp fått terningkast 6 i Bergens Tidende og alt mulig. Og no sto altså drømmen om å komme på TV og bli noe stort en vakker dag i fare for å bli knust, bare fordi vi ikkje e villige til å oppnå suksess for enhver pris.


Midt oppe i alt dette begynte vi så å lure på kor det ble av alle de gamle protestsangerne. De som før hadde klart å sette ord på overgrep fra myndigheter og kjempet for friheten. Kor ble det av Neil Young og de? Jo, de stilte opp i reklamer for kjeltringene i legemiddelindustrien og fjernet musikken sin fra de strømmetjenestene som ikkje var flinke nok til å sensurere motstemmene. Så vi tenkte at man må visst gjøre alt sjøl no til dags og tok saken i egne hender. Vi laget diktet “De uvaksinerte” som selvfølgelig ble fjernet fra internett som følge av brudd på retningslinjene i fellesskapet og med advarsel om at vi sto i fare for å miste Det Skandaløse Orkester for alltid dersom vi ikkje ville knele for overmakten. Og så laget vi sangen “Vi nekter å knele” som ironisk nok minner mistenkelig om stilen til en gammel helt som dessverre har gått over til fienden. Derfor liker vi å si at sangen e inspirert av Neil Young på både godt og vondt. 

 

Låten inneholder også flere koselige referanser til Knutsen og Ludvigsen sitt radioteater, til Pink Floyd og til den chilenske folkloregruppen Quilapayún som står bak den klassiske kampsangen “El pueblo unido jamas sera vencido” (På norsk: “Folket forent vil aldri bli beseiret”). Det e kanskje ikkje alle som vet det, men et av de feteste bandene vi har her i Bergen e en annen chilensk gruppe som heter Malku og vi har vært så heldige å få de med på denne innspillingen.

 

Den chilenske visesangeren Victor Jara ble torturert og drept etter militærkuppet i Chile i 1973 og Quilapayún måtte rømme landet, men vi har heldigvis sluppet å risikere livet når vi laget denne sangen og det e vi veldig takknemlige for. Likevel skulle vi ønske at vi også kunne få slippe å bli sensurert hele tiden. For ytringsfrihet, det har vi dessverre ikkje lenger. Ikkje på internett hvertfall, og det e jo der det skjer, den offentlige samtalen og alt det der. Vi nevnte diktet “De uvaksinerte” som ble fjernet av selskaper på oppdrag fra myndighetene og det samme opplevde vi med et liveopptak av “Vi nekter å knele”. Det ble fjernet. Og når vi no skulle laste opp studioversjonen til den digitale distributøren så ble vi stoppet igjen. Begrunnelsen denne gangen var at de ikke tillater romertall i tittelen. De trodde tydeligvis at “vi” var det romerske symbolet for 6, men vi klarte likevel å lure oss gjennom skandalesperren ved å endre tittelen til “We nekter å knele”.

 

Illuminati versus Det Skandaløse Orkester 1-1….

De skal aldri klare å knekke oss! Og så får vi no se om de klarer å sette inn et menneske som kan rydde opp i rotet etter robotene før release, om låten kommer til å samsvare med retningslinjene i fellesskapet og om Neil Young kommer til å trekke seg fra Spotify igjen når han oppdager ka vi har gjort. We får se.Credits:

 

Det Skandaløse Orkester:

Sondre Jørgensen: Vokal, orgel

Mats Erik Zen: Vokal

Øystein Bech-Eriksen: Vokal, gitar

Jørgen Haugland: Bass, vokal

Gjert Hermansen: Trommer

William Grøv Skramsett: Trompet, vokal

Morten Norheim: Vokal

 

Malku: 

Jose Sanchez: Charango, zamponja fløyte, bombo, vokal

Leo Guzman: Quena fløyte, vokal

Julio Valencia: Zamponja fløyte, vokal

Gustavo Nunez: Vokal

 

Innspilt i Skandale Lokale 2024

Arrangert og produsert av Det Skandaløse Orkester

Mikset og mastret av Iver Sandøy i Solslottet

Utgitt på Skandale Records 05.07.24

 

Cover: Trygve KnudsenKonsertplaner:

04.07.24: Musikkpaviljongen, Bergen

13.07.24: Trollkaukfestivalen, Åndalsnes

24.08.24: Dattera til Hagen, Oslo

Brannplaten 2022
Legenden om Geir Hasund
Fra Kniksen til Kniklas
Legenden om Geir Hasund (radio edit)
Playing
/
«Det er ingen tvil om Det Skandaløse Orkester er et av bergens mest kompetente band og at de behersker formelen sin til fulle!»

BAND BIO

Det Skandaløse Orkester er et bergensk kultband som ikke ligner på noe annet i norsk musikkhistorie. De har blitt omtalt som det rareste, mest fascinerende, kompetente og tighteste bandet i Bergen og blir sammenlignet med artister som Tom Waits og Frank Zappa.

Ingen av gruppens 8 medlemmer ser helt gode ut og de har nok heller ikke hatt det så greit i oppveksten, men å lage et et helsikkens spetakkel det kan de og er viden kjent for sine energiske og hensynsløse konserter. Det er aldri godt å vite hva som skjer under disse konsertene og sjangermessig går det i berg og dalbane fra prog og jazz via punk, folk og polka til country and western, rave og nå også fotballmusikk. Noen av låtene er instrumentale, mens andre har tekster som ofte tar for seg konflikten mellom de utstøtte og de normale i samfunnet.

Sommeren 2019 gjorde de en legendarisk fet opptreden under deres første konsert utenlands på “Zappanale Festival” i Tyskland, noe som resulterte i konsertfilmen «Legends of Europe». 

Albumene “No har de laget skandale igjen!” (2014) og “Tenk om noen ser deg” (2018) regnes som moderne klassikere og sistnevnte ble kåret til årets norske album av Prognytt.no.

I 2021 feiret Det Skandaløse Orkester 10 år og jubileumskonserten på Kvarteret i Bergen ble belønnet med 6 av 6 hjerter i Bergens Tidende.

© Det Skandaløse Orkester